Behoefteonderzoek bij Nederlandse gemeenten

Door de Stichting Active Ageing is, onder de vlag van de Belgian Ageing Studies (BAS), de afgelopen 10 jaar onderzoek verricht naar de behoeften van mensen van 60 jaar en ouder in Nederlandse gemeenten.

Veelal zijn het seniorenorganisaties geweest die onze stichting hebben benaderd, maar ook diverse gemeenten hebben het initiatief hiertoe genomen om meer inzichten te verkrijgen over het leven van senioren in hun gemeente.

Vraagstukken als de woonbehoeften van deze doelgroep, de ervaring van de leefbaarheid van hun buurt of wijk in hun gemeente, de vrijetijdsbesteding, de deelname aan sociale, culturele en recreatieve activiteiten, de mate van zorgbehoevendheid en het verlenen van hulp of opvang aan anderen en de inkomenssituatie komen in het onderzoek naar voren. Het invullen van een vragenlijst over al deze onderwerpen en het zorgvuldig selecteren van de deelnemers aan het onderzoek levert een representatief beeld van de situatie en beleving van mensen van 60 jaar en ouder. De gemeente en/of
seniorenorganisaties krijgen gerichte informatie aangereikt, waarmee het (senioren) beleid kan worden geëvalueerd of verder ontwikkeld kan worden.

De kosten voor het onderzoek zijn zeer laag, omdat de Stichting Active Ageing geen winstoogmerk heeft en omdat onderzoeksgegevens (geanonimiseerd) worden gebruikt door studenten in het kader van een promotieonderzoek.

De volgende gemeenten hebben de afgelopen jaren aan het onderzoek deelgenomen:
Bernheze; Uden; Best (2x) ; Vught; ’s Gravendeel; Katwijk; Roosendaal; Bergen op Zoom; Nuenen; Cuijk; Grave; Sint Anthonis; Haps; Mill en St. Hubert; Maasdonk; Nunspeet; Hendrik Ido Ambacht. De gemeente Best heeft na 8 jaar een herhalingsonderzoek laten doen.